infofalanx.hu       +36 20 966 9696
RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK REFERENCIÁK ÁRAJÁNLAT BLOG Kapcsolat
Milyen alapvető tűzvédelmi dokumentumokkal kell rendelkeznie vállalkozásának?
Összeségében elmondható, hogy a tűz elleni védekezés kérdésköre kiemelt helyen szerepel a munkáltatók kötelezettségei között, hiszen számos hatályos jogszabály és rendelet szab meg számukra a témával kapcsolatban különböző feladatokat és kötelezettségeket.
 
Blog bejegyzésünkkel szeretnénk segítséget nyújtani mindazok részére, akik „elvesztek” a tűzvédelemmel kapcsolatos előírásokban és nem egyértelmű számukra, hogy milyen tűzvédelmi dokumentumokkal kell rendelkezniük.
 
A hatályos tűzvédelmi előírások a következő dokumentumok meglétét írják elő a munkáltatóknak:
 
1. Tűzvédelmi szabályzat
Amennyiben a munkavállalók létszáma eléri az öt főt, a munkáltatónak rendelkeznie kell ezzel a szabályzattal, melyben a cég tűzvédelmével kapcsolatos valamennyi információt, feladatkört és teendőt szükséges rögzíteni.
 
2. Tűzriadó terv
Bizonyos esetekben a tűzvédelmi szabályzat mellékleteként köteles a munkáltató tűzriadó tervet is készíttetni.
 
3. Tűzriadó gyakorlat jegyzőkönyve
A tűzriadó tervben foglaltakat az érintettekkel évente gyakoroltatni szükséges és a gyakorlat eredményét írásban dokumentálni kell, melyet ez a dokumentum tesz lehetővé.
 
4. Előzetes és ismétlődő tűzvédelmi oktatási anyag és tematika
A dokumentum tartalmazza az adott cégre szabott egyedi tűzvédelmi oktatási anyagot és tematikát.
 
5. Munkavállalók tűzvédelmi oktatását igazoló dokumentum (oktatási napló vagy jegyzőkönyv)
Minden munkáltatónak a jogszabályok által meghatározott esetekben gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállalói megfelelő tűzvédelmi oktatáson vegyenek részt, melynek igazolására ez a dokumentum alkalmas.
 
A felsorolt alapvető tűzvédelmi dokumentumokon túl, a végzett tevékenységtől függően számos egyéb iratra is szüksége lehet. Többek között a tüzelő- vagy fűtőberendezések felülvizsgálati dokumentumaira, a kémény tisztításának vagy műszaki felülvizsgálatának jegyzőkönyvére vagy az erősáramú és villámvédelmi berendezések időszakos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatának dokumentumaira.
 
Mindezek mellett a munkáltatónak gondoskodnia kell a tűzoltó technikai eszközök, berendezések és felszerelések meglétéről, folyamatos üzemképességéről, akadálytalan megközelítéséről, karbantartásáról, felülvizsgálatáról, ellenőrzéséről és az elvégzett ellenőrzések megfelelő dokumentálásáról. Illtetve, a tűzvédelmi szakvizsgához kötött munkakörök esetében a szakvizsgabizonyítványok nyilvántartásának vezetéséről.
 
Ki készítheti el a munkavédelmi dokumentumokat?
 
A felsorolt dokumentumok jelentős részének elkészítése tűzvédelmi szaktevékenységnek minősül, tehát közép- vagy felsőfokú tűzvédelmi végzettséggel rendelkező szakember készítheti el azokat. Azonban egy-egy dokumentum elkészítéséhez más szolgáltót (pl.: tűzvédelmi eszköz karbantartó stb.) is szükséges bevonni.
 
Amennyiben a tűz- és munkavédelem területén szakmai segítségre lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Vállalkozásunk szakemberei készséggel állnak a rendelkezésére és segítenek eligazodni a tűz- és munkavédelem útvesztőjében.

KAPCSOLAT
  +36 20 966 9696        infofalanx.hu        falanx        falanx
Falanx Tűz- és Munkavédelem Kft.   |   © 2021 Minden jog fenntartva!   |   Adatkezelési tájékoztató |   Impresszum

Kövessen minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.
Weboldalunk sütiket használ működése során, melyekről bővebb információt az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. A weboldal látogatásával hozzájárul ezek használatához.