infofalanx.hu       +36 20 966 9696
RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK REFERENCIÁK ÁRAJÁNLAT BLOG Kapcsolat
Mikor kell munkavédelmi képviselőt választani?
Első körben fontos letisztázni, hogy a munkavédelmi szakember és a munkavédelmi képviselő nem ugyanaz a személy, a két különböző pozícióhoz más-más feladatok társulnak.
 
A munkavédelmi szakembert a munkáltató bízza meg a céggel kapcsolatos munkavédelmi szaktevékenységek ellátására. A szakembernek minden esetben rendelkeznie kell a szaktevékenységek ellátásához szükséges munkavédelmi végzettségekkel és tapasztalattal.
 
Ezzel szemben a munkavállalók az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő jogaik és érdekeik képviseletére jogosultak maguk közül képviselőt vagy képviselőket választani, az így megválasztott személy a munkavédelmi képviselő .
 
Mikor kell képviselőt választani?
 
Az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 70. §. /A szerint munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő.
 
Ha a munkavállalók létszáma kevesebb, mint húsz fő, úgy nem kötelező, de választható munkavédelmi képviselő. Ebben az esetben a választást a munkáltatónál működő szakszervezet, üzemi megbízott, vagy ezek hiányában a munkavállalók többsége kezdeményezheti.
 
A választás lebonyolítása a munkáltató feladata. Amennyiben nem kerül sor munkavédelmi képviselő megválasztására, a munkáltatónak a munkavállalókkal közvetlenül kell tanácskoznia.
 
Ki lehet képviselő?
 
Képviselővé az a cselekvőképes munkavállaló választható, aki legalább 6 hónapos munkaviszonnyal rendelkezik az adott telephelyen.
Nem választható képviselővé az, aki munkáltatói jogokat gyakorol, a vezető hozzátartozója, vagy aki a munkáltatónál főtevékenységként a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat lát el.
 
Mi a választás menete?
 
A munkavédelmi képviselőt egyenlő, titkos és közvetlen szavazással öt évre választják. A megválasztott munkavédelmi képviselő személyéről a munkavállalókat tájékoztatni kell. A választásról jegyzőkönyvet kell készíteni.
 
Mik a munkavédelmi képviselő jogai?
 
A munkavédelmi képviselő jogosult meggyőződni a munkahelyeken az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről így különösen:
 

A munkavédelmi képviselő jogának gyakorlása keretében:
 

Mik a munkáltató kötelezettségei?
 
A munkáltató köteles biztosítani azokat a feltételeket, melyek azért szükségesek, hogy a munkavédelmi képviselő jogait gyakorolhassa:
 

A feltételek biztosítása során felmerülő költségek a munkáltatót terhelik!
 
A képviselőnek az alapképzést követően, valamint újraválasztása esetén évente legalább 8 órás továbbképzésben kell részt vennie.
 
A munkavédelmi képviselők alap és továbbképzése történhet kontaktórás, távoktatás, illetve zárt rendszerű elektronikus távoktatás formájában.
 
Az alapképzés és továbbképzés elvégzését a felnőttképző által kiállított tanúsítvánnyal szükséges igazolni.
 
A munkavédelmi képviselő jogai gyakorlásában nem akadályozható és jogai gyakorlása miatt hátrány nem érheti.
 
Amennyiben a tűz- és munkavédelem területén szakmai segítségre lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Vállalkozásunk szakemberei készséggel állnak a rendelkezésére és segítenek eligazodni a tűz- és munkavédelem útvesztőjében.
KAPCSOLAT
  +36 20 966 9696        infofalanx.hu        falanx        falanx
Falanx Tűz- és Munkavédelem Kft.   |   © 2021 Minden jog fenntartva!   |   Adatkezelési tájékoztató |   Impresszum

Kövessen minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.
Weboldalunk sütiket használ működése során, melyekről bővebb információt az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. A weboldal látogatásával hozzájárul ezek használatához.