infofalanx.hu       +36 20 966 9696
RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK REFERENCIÁK ÁRAJÁNLAT BLOG Kapcsolat
Milyen alapvető munkavédelmi dokumentumokkal kell rendelkeznie vállalkozásának?
Tapasztalatunk szerint a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is kevés információ áll a rendelkezésükre a vállalkozásukat, illetve munkahelyüket érintő alapvető tűz- és munkavédelmi előírásokról.
 
Számos munkáltató „elvész” a munkavédelmi törvények, rendeletek és szabványok között, és nem egyértelmű számukra, hogy milyen munkavédelmi dokumentumokkal kell rendelkezniük. Blog bejegyzésünkkel ezt a zavaros kérdéskört szeretnénk letisztázni és segítséget adni mind a munkáltatóknak mind pedig a munkavállalóknak.
 
A hatályos munkavédelmi előírások a következő dokumentumok meglétét írják elő a munkáltatóknak:
 
1. Munkahelyi kockázatértékelés
A kockázatértékelés során felmérésre és elemzésre kerülnek a munkahelyek, a tevékenységek és a használt berendezések.
A kockázatok meghatározása után a kockázatértékelés eredményeként megelőző intézkedéseket lehet hozni, melyek hozzájárulnak azok csökkentéséhez és megszűntetéséhez.
 
2. Egyéni védőeszközök juttatási rendje
A dokumentumban meghatározásra kerül, hogy az adott munkavégzés során vagy munkakörben milyen egyéni védőeszközöket kell alkalmazni, továbbá rögzíti az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos valamennyi információt és teendőt.
 
3. Munkaköri orvosi vizsgálatok rendje
A dokumentumban meghatározásra kerül a munkaköri orvosi vizsgálatok iránya és gyakorisága, továbbá rögzíti a vizsgálatokkal kapcsolatos valamennyi információt és teendőt.
 
4. Előzetes és ismétlődő munkavédelmi oktatási anyag és tematika
A dokumentum tartalmazza az adott cégre szabott egyedi munkavédelmi oktatási anyagot és tematikát.
 
5. Munkavállalók munkavédelmi oktatását igazoló dokumentum (oktatási napló vagy jegyzőkönyv)
Minden munkáltatónak a jogszabályok által meghatározott esetekben gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállalói megfelelő munkavédelmi oktatáson vegyenek részt, melynek igazolására ez a dokumentum alkalmas.
 
A felsorolt alapvető munkavédelmi dokumentumokon túl, a végzett tevékenységtől függően számos egyéb iratra is szüksége lehet vállalkozásának. Például ha vegyi anyagot vagy veszélyes készítményt használnak a munkavégzés során, akkor rendelkeznie kell kémiai kockázatértékeléssel, veszélyes anyag nyilvántartással és a veszélyes anyagok biztonsági adatlapjával is.
 
Amennyiben fertőzés vagy járvány veszély lehetősége áll fenn a munkahelyen, akkor biológiai kockázatértékelést is kell végezni.
 
Mindezek mellett a munkáltatónak gondoskodnia kell a gépek, berendezések munkavédelmi szempontú vizsgálatáról, veszélyes gép vagy berendezés esetén az üzembehelyezési eljárás lefolytatásáról. Ezt követően pedig a gépekkel kapcsolatos időszakos ellenőrzések elvégzéséről. Illetve, az emelőgépek, hegesztő berendezések, létrák, kézikocsik, békák, állványok rendszeres ellenőrzéséről és az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzéséről is.
 
Ki készítheti el a munkavédelmi dokumentumokat?
 
A felsorolt dokumentumok jelentős részének elkészítése munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül, tehát közép- vagy felsőfokú munkavédelmi végzettséggel rendelkező szakember készítheti el azokat. Azonban egy-egy dokumentum elkészítéséhez más szolgáltót is (pl.: foglalkozás-egészségügyi szolgáltató, emelőgép szakértő stb.) is szükséges bevonni.
 
Amennyiben a tűz- és munkavédelem területén szakmai segítségre lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Vállalkozásunk szakemberei készséggel állnak a rendelkezésére és segítenek eligazodni a tűz- és munkavédelem útvesztőjében.

KAPCSOLAT
  +36 20 966 9696        infofalanx.hu        falanx        falanx
Falanx Tűz- és Munkavédelem Kft.   |   © 2021 Minden jog fenntartva!   |   Adatkezelési tájékoztató |   Impresszum

Kövessen minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.
Weboldalunk sütiket használ működése során, melyekről bővebb információt az Adatkezelési tájékozatóban olvashat. A weboldal látogatásával hozzájárul ezek használatához.