infofalanx.hu       +36 20 966 9696
RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK REFERENCIÁK ÁRAJÁNLAT BLOG Kapcsolat
Minden, amit a tűzoltó készülékekről tudni érdemes
Napjainkban számos márkájú, típusú és kiszerelésű tűzoltó készülék található a kereskedelmi forgalomban. Ezáltal mindenki az igényeihez mérten tud készüléket beszerezni attól függően, hogy a munkahelyén, otthonában vagy gépjárművében szeretné készenlétben tartani. Azonban a nagy kínálat miatt, vásárláskor számos kérdés merülhet fel bennünk: „Melyik eszköz megfelelő az iroda területére? „Melyik tűzoltó készülék mire jó?”.
Blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük a tűzoltó készülékekkel kapcsolatos tudnivalókat, melyek segítséget nyújtanak a témával kapcsolatban érdeklődők számára.
 
A tűzoltó készülék egy olyan tűzvédelmi eszköz, amelyből a benne található oltóanyagot a belső nyomás hatására, irányíthatóan lehet kilövellni a tűzre. A készülék segítségével ilyen módon a tűz megszüntethető, a veszély pedig elhárítható.
 
Tűzoltó készülékek fajtái
 

 
Tűzoltó készülékek tűzosztályai
 
A tűzoltó készülékeket az oltási tulajdonságaik alapján öt osztályba sorolják, melyek meghatározzák, hogy milyen típusú tűz oltására alkalmas az adott készülék.


A tűzosztályok és piktogramjaik megtalálhatók a tűzoltó készülékeken, így minden felhasználó számára egyértelmű, hogy az adott készülék milyen tűz oltására használható.
 
Oltóanyag szempontjából az alábbi készülék fajtákat különböztetjük meg
 

Porral oltó: napjainkban a legelterjedtebb az „ABC” típusú készülék, mely alkalmas A,B és C tűzosztályú tüzek oltására is, továbbá olthatjuk vele elektromos berendezések feszültség alatti tüzeit 1000 V feszültségig. Hátránya, hogy használata során a kiáramló porral kárt okozhatunk a tűzzel nem érintett területeken is.
 
Vízzel oltó: csak nagyon csekély terjedelmű szilárd anyagok tüzeinek eloltására alkalmas, abban az esetben, ha az égés során vagy az oltás megkezdésekor nem várható vízzel való reakció vagy kémiai veszély. Nem alkalmazható feszültség alatt álló berendezések tüzeire, illetve olajtüzek oltására. Tárolása során figyelembe kell venni, hogy csak fagymentes helyen tartható.
 
Szén-dioxiddal oltó: a szén-dioxiddal oltó készülékek alkalmasak a B és C tűzosztály tüzeinek oltására. A szén-dioxiddal oltás fő előnye, hogy a szén-dioxid nem vezeti az áramot, így feszültség alatti berendezések és elektromos berendezések tüzeinek oltására kiválóan alkalmas. A készülékben lévő oltóanyag a levegővel elkeveredik, így tiszta oltást lehet vele végezni, ezért gyakran alkalmazzák számítógépek, szerverszobák és elektromos szekrények helyiségébe, ahol a porral oltás jelentősen károsítaná a berendezéseket. Nem alkalmazható izzó, parázsló anyagok és A típusú tüzek oltására.
 
Habbal oltó: általában A és B osztályú tüzek oltására alkalmas, viszont létezik olyan oltóteljesítményű készülék, mely használható F osztályú tüzek oltására is. Az AB típusú habbal oltókat használhatjuk éghető folyadékok tüzeinél, szilárd anyagok tüzeinél, közlekedési tüzeknél, oltóvízhiány esetén és mérgező anyag párolgásának megakadályozására, míg az ABF habbal oltók olaj és zsír tüzek oltására is alkalmasak. Habbal oltás esetén figyelembe kell venni, hogy nem mindegyik készülék alkalmas feszültség alatti berendezések tüzeinek oltására. Hátránya, hogy bizonyos esetekben számolni kell a másodlagos károkozással is (számítógép, szerverszoba stb.). Nem alkalmazható fémek tüzeinél, gáztüzeknél és cseppfolyós gázok tüzeinél.
 
Tűzoltó készülékek elhelyezése
 
A hatályos jogszabályi előírás szerint minden létesítményben az ott keletkező tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket kell elhelyezni és készenlétben tartani.
 
A készülékeket jól látható és könnyen hozzáférhető helyen úgy kell elhelyezni, hogy a legkedvezőtlenebb helyen keletkező tűz oltására a legrövidebb idő alatt felhasználhatók legyenek. Üzemképességüket, hozzáférhetőségüket, akadálytalan megközelítésüket folyamatosan biztosítani kell.
 
A tűzoltó készülékeket tűzvédelmi jellel kell megjelölni, mely lehet kívülről vagy belülről megvilágított vagy utánvilágító jel, melyet az eszköz felett legalább 1,8 méter, legfeljebb 2,5 méter magasságban kell elhelyezni úgy, hogy az bárki számára könnyen felismerhető legyen.
 
Tűzoltó készülékek használata
 
A porral oltó tűzoltó készülék használatához előszőr a biztosítószeget kell kihúzni, majd a készülékkel a tüzet megközelíteni. A tűz oltásához a tömlőt egyik kézzel a tűz felé kell irányítani, a másik kézzel pedig a működtető kart lenyomni. Az oltás során ügyelni kell rá, hogy az oltóport ne az égő anyag felületére, hanem a lángzónába juttassuk, felülről lefelé lassan haladva, vízszintes irányban is mozgatva, ezzel teljesen betakarva a tüzet.
 
A szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülék használatához előszőr a biztosítószeget kell kihúzni, majd a lövőkét a tűz felé irányítani, és a működtető kart lenyomni. Használatakor csak a megfogás céljára kialakított szerkezeti részeket (fogantyút) használjuk, mivel a készülékből kiáramló -78 fokos szén-dioxid súlyos fagyási sérüléseket okozhat. Levegőkiszorító hatása miatt zárt helyiségben fulladásveszélyt okozhat, ezért ilyen területen fokozott figyelemmel és légzésvédelmi eszközzel együtt javasolt a használata.
 

Amennyiben a szükséges tűzoltó készülékek meghatározásában, beszerzésében, felülvizsgálatában, illetve a tűz- és munkavédelem területén bármilyen szakmai segítségre lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Vállalkozásunk szakemberei készséggel állnak a rendelkezésére és segítenek eligazodni a tűz- és munkavédelem útvesztőjében.

KAPCSOLAT
  +36 20 966 9696        infofalanx.hu        falanx        falanx
Falanx Tűz- és Munkavédelem Kft.   |   © 2021 Minden jog fenntartva!   |   Adatkezelési tájékoztató |   Impresszum

Kövessen minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.
Weboldalunk sütiket használ működése során, melyekről bővebb információt az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. A weboldal látogatásával hozzájárul ezek használatához.