infofalanx.hu       +36 20 966 9696
RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK REFERENCIÁK ÁRAJÁNLAT BLOG Kapcsolat
Hogyan előzhető meg a szén-monoxid mérgezés?
A szén-monoxid (CO) tökéletlen égés során jön létre és egy színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő mérgező gáz.
 
A szén-monoxid mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetek könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.
 
Alacsonyabb koncentrációban belélegezve rosszullétet, szédülést, fejfájást, hányingert, fáradtságot és izomgyengeséget okoz. Azonban magasabb koncentrációban eszméletvesztéshez, a légzés leállásához és pár percen belül a halál beálltához vezethet.
 
Hogyan keletkezhet szén-monoxid?
 
Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák stb.) a megfelelő szellőzés és a levegő utánpótlás hiánya miatt nem kap elég oxigént.
 
Mivel a szén-monoxid mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig az év egészében jelenlévő veszélyről van szó.
 
A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:
 

Hogyan előzhetjük meg a szén-monoxid-mérgezést?
 
A következő feltételek biztosításával kerülhetjük el a szén-monoxid-mérgezést:
 

Milyen szén-monoxid érzékelőt válasszunk?
 
Szén-monoxid érzékelőt kizárólag csak megbízható forrásból szabad beszerezni. Vásárlás során figyeljünk rá, hogy az adott eszköz rendelkezzen magyar nyelvű használati utasítással és megfelelő minőségű legyen a készülék.
 
Az érzékelőt kizárólag a gyártó előírásainak megfelelő helyre és módon telepítsük!
 
Érdemes tudni, hogy az érzékelőknek is van szavatossági idejük ezért vásárlás után kövessük nyomon eszközünk élettartamát és még a lejárata előtt gondoskodjunk egy új eszköz beszerzéséről.
 
Mit tegyünk, ha valaki szén-monoxid mérgezést szenvedett?
 
Szén-monoxid mérgezés esetén több dologra is szükséges figyelni a bajba jutott személy/ek segítése közben.
 
Elképzelhető, hogy a helyiségben vagy akár az egész lakótérben még mindig jelen van a mérgező gáz, ezért előszőr a lehető legrövidebb időn belül hozzuk ki a bent tartózkodókat és kerüljük a légzést az érintett területen!
 
Miután a szabad levegőn biztonságba helyeztük a mérgezést szenvedett személyt értesítsük a katasztrófavédelmet és a mentőket a 112-es segélyhívó számon!
 
Abban az esetben, ha a mérgezést szenvedett személy elvesztette már az eszméletét, az illetékes szervek kiérkezéséig helyezzük stabil oldalfekvő helyzetbe!
 
Hogyha a körülmények lehetővé teszik, gondoskodjunk a tüzelőberendezés lekapcsolásáról, a helyiségek szellőztetéséről és a gáz elzárásáról.
 
Abban az esetben ha tapasztalja magán a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, akkor azonnal menjen a szabad levegőre és kérjen segítséget a 112-es segélyhívó telefonszámon!
 
Amennyiben a tűz- és munkavédelem területén szakmai segítségre lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Vállalkozásunk szakemberei készséggel állnak rendelkezésére, és segítenek minden felmerülő kérdésben!
KAPCSOLAT
  +36 20 966 9696        infofalanx.hu        falanx        falanx
Falanx Tűz- és Munkavédelem Kft.   |   © 2021 Minden jog fenntartva!   |   Adatkezelési tájékoztató |   Impresszum

Kövessen minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.
Weboldalunk sütiket használ működése során, melyekről bővebb információt az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. A weboldal látogatásával hozzájárul ezek használatához.