infofalanx.hu       +36 20 966 9696
RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK REFERENCIÁK ÁRAJÁNLAT BLOG Kapcsolat
A munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések
A munkahelyen számos biztonsági és egészségvédelmi jelzéssel találkozhatunk a mindennapi munkánk során. De mit is jelentenek pontosan ezek a jelzések és milyen előírások vonatkoznak rájuk?
 
Blogbejegyzésünkben összeszedtünk minden fontos információt, amit a jelzésekkel kapcsolatban tudni érdemes!
 
Jogszabályi háttér
 
A munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről szóló 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet határozza meg, azokat a jelölésekkel kapcsolatos előírásokat és szabályokat, amiket minden munkahelyen be kell tartani.
 
A rendelet részletesen kitér arra, hogy hol és hogyan kell elhelyezni a biztonsági jelzéseket, hogy azok megfelelően szolgálják a munkavállalók és a látogatók biztonságát.
 
Milyen biztonsági és egészségvédelmi jelzések vannak?
 
Általában négy különböző színű jelzéssel találkozhatunk a mindennapok során.
 
Mindegyik színnek meg van a maga jelentése:
 

Tiltó jelzések
 
A tiltó jelzések kör alakúak, piros színű kerettel, fehér háttérrel és balról jobbra átlósan áthúzott piros sávval vannak ellátva. A jelzések közepén egy fekete szimbólum található, mely azt mutatja meg, hogy mely tevékenység végzését tiltja az adott jelölés (pl.: dohányozni tilos, érinteni tilos stb.).
 
Figyelmeztető jelzések
 
A figyelmeztető jelzések háromszög alakúak, fekete színű szegéllyel, sárga háttérrel és fekete piktogrammal vannak ellátva. A jelölésen található fekete szimbólum a legtöbb esetben egy konkrét veszélyre hívja fel a figyelmet (pl.: maró anyag, munkagép közlekedés, áramütés veszélye stb.). De találkozhatunk olyan figyelmeztető jelzéssel is, mely általánosságban hívja fel a figyelmet a veszélyekre, ezen a táblán egy felkiáltójel található.
 
Rendelkező jelzések
 
A rendelkező jelzések kör alakúak és kék alapon fehér szimbólum található rajtuk. A jelzéseken található szimbólumok jelzik a meghatározott magatartást és az elvárt viselkedést az adott munkahelyen (pl.: védőruha használata kötelező, védőkesztyű használata kötelező, kötelező haladási irány stb.).
 
Menekülési és elsősegély jelzések
 
A jelzések zöld négyzet vagy téglalap alakúak és fehér szimbólum található rajtuk.
Jelölik a munkahelyen a menekülési útvonalakat és a vészkijáratokat, illetve jelzik, hogy hol található az elsősegélynyújtó készlet, az elsősegélynyújtó hely vagy valamilyen további elsősegélynyújtó eszköz (pl.: biztonsági zuhany, szemöblítő, vészbejelentő telefon stb.).
 
Tűzvédelmi jelzések
 
A jelzések piros négyzet vagy téglalap alakúak és fehér szimbólum található rajtuk.
Jelölik a tűzoltó készülékek, tűzcsapok és az egyéb tűzvédelmi eszközök helyét (pl.: tűzjelző kézi jelzésadó, hő- és füstelvezető rendszer kézi működtető szerkezet stb.).
 
Mikor megfelelő a biztonsági jel?
 
A jelzések abban az esetben tudják betölteni funkciójukat, ha kellő mennyiségben és a megfelelő helyre vannak kihelyezve az adott területen.
 
Javasolt kerülni a túlzott jelzés kihelyezést is, hiszen a túl sok mennyiségű jelzés zavaró lehet és emiatt éppen ellenkező hatást érünk el vele.
 
Kihelyezést követően gondoskodni szükséges a jelzések rendszeres ellenőrzéséről. Szükséges időközönként ellenőrizni, hogy a megfelelő helyen vannak-e, állapotuk megfelelő-e, nem fakultak-e ki stb.
 
A jogszabályok előírják utánvilágító vagyis fluoreszkáló/foszforeszkáló anyagból készült táblák használatát is bizonyos esetekben:
 

Minden munkahely más tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fontos, hogy a biztonsági és egészségvédelmi jelzések elegendő számban, megfelelő kivitelben és az optimális helyre kerüljenek kihelyezésre. Emiatt mindig kérje szakember segítségét a jelölések beszerzésében és kihelyezésében!
 
Amennyiben a tűz- és munkavédelem területén szakmai segítségre lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Vállalkozásunk szakemberei készséggel állnak rendelkezésére, és segítenek minden felmerülő kérdésben!
KAPCSOLAT
  +36 20 966 9696        infofalanx.hu        falanx        falanx
Falanx Tűz- és Munkavédelem Kft.   |   © 2021 Minden jog fenntartva!   |   Adatkezelési tájékoztató |   Impresszum

Kövessen minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.
Weboldalunk sütiket használ működése során, melyekről bővebb információt az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. A weboldal látogatásával hozzájárul ezek használatához.