infofalanx.hu       +36 20 966 9696
RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK REFERENCIÁK ÁRAJÁNLAT BLOG Kapcsolat
2024 márciusától jelentősen nő a munkavédelmi szabálytalanságokért járó bírság
Új kormányrendelet váltja fel a munkavédelmi bírságról szóló jogszabályt, mely alapján márciustól jelentősen emelkedni fognak a szabálytalanságokért kiszabható bírságtételek.
 
2024. március 1-jétől a munkavédelmi bírság alapösszege munkavállalónként 50 000 Ft-ról 100 000 Ft-ra, a felső határ pedig a jelenlegi tízszeresére, vagyis 100 millió forintra emelkedik.

 
A hatóság a bírság mértékét munkabaleset vagy egészségkárosodás esetén háromszorosára, súlyos munkabaleset esetén tízszeresére, halálos munkabalesetnél pedig hússzorosára emeli meg.
 
A kiszabható összeget továbbá befolyásolja a szabálytalanságok száma és a veszélyeztetés időtartama is.
 
A hatóság a bírság összegét 20%-kal megemelheti, ha:
 

Az alábbi esetekben a hatóság a bírság összegét 20%-kal csökkentheti:
 

Mikro- és kisvállalkozás, vagy természetes személy munkáltató esetében a bírság mértéke 0,8-szeresére csökken, és legfeljebb 25 millió forintig terjedhet. Középvállalkozás esetén a bírság mértéke 0,9-szeresére csökken, és legfeljebb 50 millió forintig terjedhet. Azonban a csökkentett értékek nem alkalmazhatók abban az esetben, ha a munkáltató mulasztása miatt halálos munkabaleset következett be.
 
Az új szabályozás 2024. március 01-től lép érvénybe, mely dátummal az eddig érvényben levő a munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályokról szóló 273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet hatályát veszti.
 
Amennyiben szeretne időben felkészülni egy esetleges hatósági ellenőrzésre, és szeretné elkerülni a bírságot és felelősségre vonást, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!
Vállalkozásunk szakemberei készséggel állnak rendelkezésére, és segítenek minden felmerülő szakmai kérdés megválaszolásában.

KAPCSOLAT
  +36 20 966 9696        infofalanx.hu        falanx        falanx
Falanx Tűz- és Munkavédelem Kft.   |   © 2021 Minden jog fenntartva!   |   Adatkezelési tájékoztató |   Impresszum

Kövessen minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.
Weboldalunk sütiket használ működése során, melyekről bővebb információt az Adatkezelési tájékozatóban olvashat. A weboldal látogatásával hozzájárul ezek használatához.